
Fir pentru gard electric sau bandă? Care să alegem?
- 15 Oct, 2024
Atunci când instalați un gard electric, cu siguranță va apărea întrebarea: este mai bine să folosiți fir pentru gard electric sau bandă? La prima vedere, poate părea doar o diferență de grosime și lățime, dar alegerea nu se referă doar la acest aspect. Haideți să vedem ce diferențe există și când este mai bine să alegeți una sau alta!
Există două caracteristici importante ale firului pentru gardul electric de care trebuie să țineți cont. Prima este rezistența la rupere, ceea ce înseamnă că, cu cât un conductor este mai gros, cu atât este mai greu să se rupă. Dacă durabilitatea este cel mai important criteriu – de exemplu, în cazul animalelor mari sau al vânturilor puternice – atunci firul este cea mai bună alegere. Din punct de vedere al raportului preț-calitate, aceasta asigură cea mai mare durabilitate.

A doua caracteristică importantă este vizibilitatea: cu cât conductorul este mai larg, cu atât va fi mai vizibil pentru animale. Dacă scopul este ca animalele domestice sau cele sălbatice să observe gardul electric de la distanță, atunci banda este alegerea mai bună. Acest lucru este important mai ales pentru cai, vaci sau animale sălbatice, deoarece aceste animale sunt mai predispuse să se lovească de obstacolele mai puțin vizibile.

Câtă sfoară să folosim și unde să o punem?
Numărul și plasarea firurilor depind întotdeauna de mărimea, natura și mișcările animalelor.
Pentru animale mici (de exemplu, capre, oi): Se recomandă cel puțin 2 rânduri, dar pentru o siguranță sporită, este recomandat să folosiți 3 rânduri.
Firul de jos trebuie plasată astfel încât capul animalului să nu poată trece sub el.
Următorul rând trebuie plasat la înălțimea pieptului, iar al treilea la nivelul ochilor.
Pentru animale mari, precum caii și vacile: sunt necesare 3-4 rânduri, deoarece acestea pot sări peste sau rupe mai ușor gardul.
Rândul superior este deosebit de important, astfel încât animalele să observe limita de la distanță.
Pentru protecția împotriva animalelor sălbatice (de exemplu, mistreți, cerbi): Se recomandă cel puțin 5 rânduri pentru a preveni găsirea unor fișuri în gard.
Dacă cerbii cauzează probleme, sfoara de sus poate fi plasat la o înălțime de 1,5-2 metri pentru a preveni săritul peste gard.
Este important de menționat că nu există reguli fixe – fiecare instalează câte rânduri își permite în funcție de buget și de necesități. În ilustrații am indicat minimurile recomandate, dar este întotdeauna bine să ajustați sistemul în funcție de mediul și nevoile animalelor.
Totuși, este important să țineți cont de un aspect: dacă durabilitatea și raportul preț-calitate sunt cele mai importante, atunci sfoara este cea mai bună alegere. Dacă vizibilitatea și impactul vizual contează, atunci banda va fi cea mai bună opțiune.
Și nu uitați: dacă aveți îndoieli în alegerea voastră, consultați experții noștri despre soluțiile pe care le recomandăm!